En del män verkar i det närmsta skräckslagna och på ett eller annat sätt livrädda för att det finns någon typ av radikaliserad och farlig feminism som blomstrar i Sverige idag. Tänker närmast på ett debattinlägg som skrevs av debattör Johan Mparmpagiannis med rubriken ”Radikal feminism – ett hot mot våra pojkar och män”. Skall man sammanfatta debattörens ståndpunkter i en mening blir det följande – män förknippas med allt som är dåligt i samhället. Självklart ska alla former av diskriminering stävjas men att tro att feminismen i Sverige är radikaliserad och farlig – är direkt missvisande. Problematiken med att diskutera gruppen män och kvinnor och hur den generella debatten kring kön diskuteras i media, press eller på nätet är att kategorin män och kvinnor är i princip omöjlig att ringa in. För vad ärtypiskt man och vad är typiskt kvinna i dagens Sverige? Kan du peka ut och berätta varför specifikt dessa två passar in i könsnormen? Om du tror att media har det svaret är du förd bakom ljuset i dubbel bemärkelse – oavsett om du är man, kvinna, hetero, transa, bi eller gay.

Den icke emanciperade mannen

En orsak till att män ofta får en mer enformig och fyrkantig framställning i media och i samhället i stort, beror förmodligen på att maskuliniteten inte har emanciperats och är mer låst i könsnormerna kring vad som skall ingå i begreppet manlighet. Att beskylla feminismen för att männen inte frigjort sig från gamla patriarkala könsnormer kring maskulinitet, blir aningen befängt.

Feminismen har en lång historia bakom sig av hårt arbete, kämpande och starka kvinnor som velat ha en förändring av könsnormer och könsroller. Den kvinnliga emancipationen har lett till att kvinnornas självbild är långt mer nyanserad, inrymmer fler dimensioner och kvinnorna har flera svar kring frågan – vad innebär det att vara kvinna? Häri ligger männen långt efter. Vi skulle verkligen behöva rannsaka oss själva och försöka gå till botten med frågan – vad innebär det att vara man? Inte ens det som hänger mellan benen och storleken på den är ofredat. Hallå alla män, ni kommer aldrig i närheten av det utbudet av gigantiska storlekar, diametrar och längder på alla de frestande fallos som kvinnorna kan köpa i form av sexleksaker på nätet. Manlighetens attribut förvaras i en byrålåda och är redo närhelst andan faller på, lägg därtill att produkten aldrig drabbas av impotens, ryggont eller huvudvärk.

Den överflödiga mannen

Forskning och framsteg inom området fertilitet och produktion av barn har sprungit om mannen för länge sen. Idag kan två musmammor skaffa fullt friska ungar utan någon muspappa! Rubriken lyder ”Forskning som gör mannen överflödig och detta oroar förstås en del män. Det skulle ju innebära att ejakulationen och ståndet, inte längre är nödvändigt. Stereotypa könsroller repeteras även i glassreklam där män skall vara potenta, aktiva och handlingskraftiga. Men slickandet njutandet och sugandet på glassen ska kvinnorna stå för. Föreställ er en man på bilden sensuellt sugandes och slickandes på toppen av en mörk Magnum med rubriken ”Release the Beast Dare to Go Double”. Det vore en reklambild, rätt i tiden efter metoo.

mts_entrepreneurship