Att man inte skall mobba folk för deras utseende borde egentligen vara en självklarhet, men tyvärr är det en del av vardagen – inte minst i sociala media. Män, kvinnor och barn kritiseras för alla möjliga aspekter av deras utseende: de är för smala, för tjocka, för långa, för korta osv. Offentliga personer, särskilt kändisar, får en särskilt stor dos av utseendehat och hur mogen man än är så är det faktiskt ganska svårt att vifta bort det med ett skratt.

Av någon anledning finns det människor som anser sig vara berättigade att förlöjliga andra och mycket av det hänger ihop med hur de själv mår och lever. En glad och självständig person är mindre benägen att vilja fälla elaka kommentarer medan en besviken och frustrerad människa ofta tycker sig få utlopp för sina känslor genom mobbandet.

Vad är komplex?

Komplex innebär att man mår dåligt av en eller flera delar av sitt liv, inklusive utseendet. Man kanske tycker att man är för kort och börjar därför racka ner på dem som är långa genom att kalla dem för flaggstänger och Godzillas. Detta är dock en ganska enfaldig förklaring då det ju skulle innebära att alla korta människor hatar långa. Istället går problemet långt djupare, då en individ som lider av sin kroppslängd har upplevt att den har gjort livet surt för dem.

De flesta människor är missnöjda med någon del av sitt liv eller utseende men hur man ställer sig till dessa komplex beror mycket på självkänslan och tryggheten personen innehar. Om man är ledsen över att man börjar tappa håret finns det fantastiska behandlingar mot håravfall och istället för att vara elak mot dem som har tjocka manar gör man något åt sitt eget tillstånd. Eller så väljer man att gilla sig själv som man är!

Utseendehat mot kvinnor

Det har länge funnits en attityd mot kvinnor att de bara är värda något om de ser ut på ett visst vis och med så kallad nätmobbning har den spridit sig som en löpeld. Attityden är rotad långt bak i tiden och kommer chockerade ofta från kvinnor. Är en kvinna för alldaglig är hon en tråkig mus, är hon för sexig är hon en hora, är hon för smal är hon en ragata och om hon, Gud förbjude, är vältränad liknas hon vid en man. Ämnet kom nyligen upp på tapeten igen när den nya

kulturministern kritiserades för sin frisyr och den fick lika mycket uppmärksamhet som det hon uttryckte.

Det enda sättet att komma ur fixeringen vid kvinnors utseende är dels att själv sluta kritisera men också att slå knytnäven i bordet när andra gör det. Feminism handlar om lika rättigheter och det har inte bara med kön att göra, utan även om alla människors rätt att få vara och se ut precis som de vill. Oavsett kön, ras, längd, övertygelse, nationalitet och vikt så är vi alla individer och bör respekteras för dem vi är.

mts_entrepreneurship