Den 8 dec 1626 föddes prinsessan Kristina Alexandra på slottet Tre Kronor i Stockholm. Hennes far var kung Gustaf II Adolf och hennes mor drottning Maria Eleonora.

Far och dotter hade en harmonisk relation och han bestämde snabbt att Kristina skulle bli hans efterföljare på tronen.

Detta hände sig dock lite snabbare än vad han hade räknat med. Redan när Kristina var sex år gammal föll hennes far för en kula i Lützen, och hon blev både faderslös och regent på samma gång.

Drottning Kristina växte upp och förväntades gifta sig eftersom man ville säkra tronföljden med arvingar, men det vägrade hon att göra eftersom hon då var rädd att förlora i rang. Istället för att gifta sig med sin kusin Karl så gjorde hon honom till sin tronarvinge. Problemet var bara att även han var ogift och barnlös, så problemet kvarstod.

Hon blev mer och mer intresserad av katolicismen, och mindre intresserad av regeringsarbetet. 1654 avsade hon sig tronen, lämnade landet, konverterade till katolicismen och bosatte sig i Rom. Då hon var intresserad av språk och kultur verkade hon som mecenat och instiftade en kunglig akademi till förmån för det italienska språket. Hon räknades även som dominerande i det romerska teater- och musiklivet.

Hon dog i Rom 1689.

mts_entrepreneurship