Det finns dejtingsajter och så finns det dejtingsajter. Alternativen är många och utbudet är stort. Vilket förstås är bra då det ger personer fler alternativ och tips på att träffa en partner. De flesta sajterna på marknaden är förstås vanliga välfungerande sidor som exempelvis edarling och liknande. Men, det som också slagit igenom som en effekt av dejtingsajter är sugerdating.

Sugardating

Sugardating är en form av ”dating”, egentligen är det enligt forskningen mer en fråga om prostitution i en snyggare förpackning. I praktiken innebär sugardating att en yngre kvinna dejtar en äldre man, åtminstone handlar den mesta av forskningen om den typen av relationer. Relationen i sig är inte jämställd utan den bygger på att kvinnan förväntas underkasta sig mannen och i utbyte mot det får hon presenter av olika slag. Det kan handla om allt ifrån att ”sugarbabyn” följer med sin ”sugardaddy” på fester eller middagar till sexuella tjänster av varierande grad. Enligt andra källor handlar det ibland om yngre män som underkastar sig äldre kvinnor också, men de fallen tycks inte vara lika omtalade i forskningen.

Forskarna som ligger bakom forskningen ovan menar att de har försökt förhålla sig till att de här arrangemangen faktiskt kan fungera som kärleksrelationer ibland och att det inte behöver vara synonymt med prostitution. Dock menar de att de specifika dejtingsajterna som enbart sysslar med sugardating av olika slag i allra högsta grad förmedlar en viss typ av prostitution också, även om det inte är helt uttalat. Det verkar vara den stora skillnaden mellan en vanlig dejtingsida och en sugardejtingsida, eftersom den sistnämnda typen ofta förespråkar andra typer av relationer än vanliga dejtingsidor.

Det här är absolut ett tecken på att Sverige behöver feminism, trots att vi har kommit långt i frågor om jämställdhet är forskning som den nämnd ovan ett bakslag utan dess like. Oavsett om det är kvinnor som underkastar sig män eller om det är män som underkastar sig kvinnor handlar det om en obalans i relationerna. Det går inte att ha en jämställd relation där den ena parten förväntas vara underlägsen redan från början. Naturligtvis får alla leva som de vill och alla typer av kärleksrelationer (som fungerar) bör uppmuntras på alla sätt. Dock pekar forskningen ovan på att de här typerna av relationer inte är speciellt fungerande och att det är lätt att en part (ofta den ”underlägsna”) mår dåligt i den här sortens relation.

Andra saker som har framkommit den senaste tiden är frågan om dejtingsajternas reklam. De skryter ofta om antalet användare, men hur ofta stämmer de siffrorna egentligen? Det här är också något som det nyligen har börjat forskas på också. Förhoppningsvis kommer det fortsätta finnas olika former av dejtingsajter även i framtiden, men de kanske kommer se ut och fungera på ett annat sätt.

mts_entrepreneurship