Verkligheten må se ut lite hur som helst, men i de svenska barnböckerna är det tjejerna som tar för sig och som står upp för varandra. Kanske började det redan med Pippi Långstrump som växte upp i ett samhälle där kvinnor var hemmafruar och gick på kafferep och där flickorna förväntades vara fina och niga, men som själv gjorde precis tvärtom. Pippi är flickan som kanske mer än någon annan banat väg inte bara för småflickor i deras vardag, utan också för andra litterära figurer. Stark, självständig och med medkänsla möter hon dagen. Pippi är inte beroende av någon man, varken en pappa eller en auktoritet, för att klara sig.

Några böcker som blivit populära de senaste åren är ”Godnattsagor för rebelltjejer” och dess otaliga efterföljare som alla handlar om kvinnor som gått sin egen väg i livet, i dåtid och i vår samtid, världen över. Här läser vi om kvinnor som blivit astronauter, som stått på sig mot män, som skapat enastående konst eller som förändrat världen till det bättre. Många är nog de tjejer som inspireras att våga tro på sig själva och följa sina drömmar, antingen genom att de ringer ett rekryteringsföretag i stockholm för att finna drömjobbet eller att de säger ifrån till någon som behandlar dem illa. Böcker har en fantastisk förmåga att berika, inspirera och förändra människors liv.

De senaste årtiondenas barnlitteratur har fött många litterära tjejer som står på egna ben och som inspirerar sina läsare att göra detsamma. Med åren har bilden också nyanserats och blivit mindre svartvit; En flicka kan vara både prinsessa i rosa klänning och samtidigt vara äventyrlig och hjältemodig. Men hon kan också vara introvert och försiktig, för en flicka måste inte vara på ett enda sätt. I barnböckernas värld finns plats för de vilda och spralliga, för de lekfulla och sociala, för de ensamma och för de som inte passar in någonstans. Det finns ofta en pedagogisk tanke i barnböcker och att man vill visa barn att man kan vara på så många olika sätt och att alla är okej.

Böcker om flickor handlar inte längre bara om romantik och om att vänta på drömprinsen, även om den sortens litteratur förstås också finns kvar, till exempel i modern tappning i Twilight-böckerna. Nu kan tjejer också prutta, som i Fislandet, göra bort sig, rädda världen, slåss mot riktiga drakar eller inre demoner, stå på scen och sjunga eller våga fråga chans på tjejen i parallellklassen. Med hjälp av litteraturen fostrar vi starka feminister som känner till sina egna rättigheter och vet att vi är många som står på samma sida. Tillsammans sker förändring och genom litteraturen inspirerar vi varandra. Från Pippi till Hermionie, eller varför inte Maja i Lasse-Majas detektivbyrå; här finns en hel armé av tjejer som tror på sig själva.

mts_entrepreneurship